Hej! Jag ska behandla mitt nylagda furugolv och funderar på att använda en pigmenterad golvolja. Läser instruktionen och undrar över om det inte behövs slipning, både före och efter behandlingen? Med vänlig hälsning, Marianne

« Back to Previous Page
”Författare Marianne W
Frågat den 13 februari, 2019 11:41
”Kategori”: Golv
596 ”visningar”

Om golvet är slätt och fint nu i obehandlat skick behöver det inte slipas innan. Om ytan känns ojämn och sträv är det en bra idé att slipa, i synnerhet om du funderar på att använda en pigmenterad Golvolja 240 eftersom pigmentet kommer att fastna i ojämnheterna och kulören kan då bli mycket kraftigare just dessa ställen.
Ibland ser man ojämnheterna först när man oljar. När man lägger på en pigmenterad olja ser golvet nästan målad ut. När man torkar av försvinner all pigment som inte sugs upp och då framträder ojämnheterna. För att tydligt se dem redan innan man torkar golvet kan man dra över med en raka.
Dessa ställen kan man slipa medan man oljar, dvs med den flytande oljan på golvet. Man kan då tydligt se hur kulören blir jämnare genom att slipa. Det gör inget om det kommer slipdamm på ytan eftersom man ändå torkar av hela ytan till sist. Man måste dock tänka på att man inte har så mycket tid på sig. Oljan börjar bli seg efter ca 45 minuter och väntar man för länge kan det bli svårt att torka bort överskottet.
Kan eller vill man inte slipa kan man under avtorkningen använda en borste för att få ut pigmentet ur fördjupningarna.

Hinner man inte att slipa alla ojämna ställen under oljningen kan man vänta tills oljan har torkat (16-24 timmar) och sedan slipa försiktigt lokalt tills dessa ställen har samma kulör som övriga golvet. Resultatet blir dock inte lika jämn.

Man bör INTE slipa hela ytan EFTER man har oljat, i alla fall inte med maskin. Även om pigmentet tränger in i ytan ligger det ändå ganska ytligt och då är det risk att man sliper bort pigment och får en ojämn kulör. Drar man med handen över ytan och den känns sträv efter första oljningen kan man försiktigt putsa till för hand med ett fint sandpapper korn 240 i fiberriktning innan andra behandlingen.

Om golvet används mycket (kök, hall, vardagsrum, trappa) rekommenderar vi att avsluta behandlingen med ett tunt lager Hårdvaxolja 290 002 färglös för att skydda pigmentet i golvet.

”Författare Florian Baumgarten
Besvarat på 13 februari, 2019 12:20
« Back to Previous Page