Måla utomhus på yta som är målad med alkydoljefärg

« Back to Previous Page

Hej

Jag ska måla fasaden. Den är målad med alkydoljefärg idag. Kan jag använda någon av era färger att måla över med? Är era färger kompatibla med alkydoljefärg?

mvh Cecilia

”Författare Cecilia
Frågat den 5 juni, 2016 19:29
”Kategori”: Träfasad
9969 ”visningar”

En alkydolja är en mellanting mellan olja och plast kan man säga. Yta är tätare och hårdare och mindre elastisk. Medan en olja vittrar har en alkydolja mera tendens att spricka och flagna när den blir äldre. Om den börjar flagna ska den skrapas bort. Om den fortfarande sitter fast kan man ”öppna” den med Målarsoda 950 och sedan måla över med Fasadfärg 850. Fasadfärgen är mera elastisk och kommer att klara ev spänningar mellan alkydoljan och oljefärgen. Om du endast vill fräscha upp ytan kan du tvätta med Målarsoda och sedan lägga på ett lager med färglös Lasyrolja 260. Det är ett enkelt och smidigt sätt att tillföra nytt bindemedel utan att behöva bekymra sig för kulörer etc. Små sprickor kommer att täppas till och glansen och den gamla kulören kommer att återställas.
Om det finns svartmögel på ytan bör du tvätta av den med T-Röd innan du målar. Det tar bort möglet, dödar (till stor del) myceliet och nya sporer.
Hör av dig om du har fler frågor.
Hälsningar

”Författare Florian Baumgarten
Besvarat på 7 juni, 2016 10:53
« Back to Previous Page