Oklarhet måla element

« Back to Previous Page

Hej!

Läste i en tidigare fråga här om vilken färg man skulle använda för att måla ett element, jag förutsatte då att man menade ett värmeelement, alltså en radiator. Beställde hem den föreslagna färgen (oljefärg 820), men idag när jag läser på just den burken står det att den inte ska användas till värmeelement. Hur ska jag tolka detta? Tacksam för svar! Mvh Denise

”Författare Denise
Frågat den 16 april, 2020 13:35
”Kategori”: Inomhus
198 ”visningar”

Hej Denise

Som oljefärg fungerar Oljefärg 820 mycket bra att måla element, men man behöver tänka på några saker:

Elementet ska vara rumstemperatur när man målar. Är elementet varm, torkar det för snabbt och kan börja lukta.

Man ska måla tunt (hellre 3 tunna lager än 2 tjocka) och ge färgen tid att torka mellan lagren, också för att färgen inte ska lukta när man sätter på elementet. Det kommer att lukta lite i alla fall. Men det brukar försvinna inom 3-4 veckor.

Om elementet blir mycket varm (det finns olika typer av uppvärmningssystem, och idag brukar temperaturer upp till 50°C vara vanligare, medan mycket högre temperaturer var vanligare förr), gulnar färgen mera. Vid lägre temperaturer gulnar färgen väldigt lite.

Och eftersom allt detta är lite krångligt så är det enklare rådet att inte använda 820 för värmeelement. Men vi har lika många positiva erfarenheter, och det finns inga tekniska hinder.

”Författare Florian Baumgarten
Besvarat på 16 april, 2020 17:08
« Back to Previous Page