Vad gör man om olja runnit ned i trossbotten?

« Back to Previous Page

Om det kommit ner linolja i trossbotten, torkar den och blir "riskfri", dvs inget mer kan hända med den eller kan den plötsligt efter flera år självantända?

Hur gör jag så att den torkar och inte kan hända något? Är det att hälla på lika mycket vatten?

Hur lång tid innan det inte kan hända något mer? 1-2 dagar eller upp till flera år?

Tänker att om någon tar bort golvet framöver, så börjar det brinna? Eller?

Kan olja rinna ner medan man stryker på planka för planka? Eller är det bara om man välter dunken?

mvh

Ulrika

”Författare Kundfraga
Frågat den 8 juni, 2016 08:44
”Kategori”: Golv
11392 ”visningar”

När linolja torkar (oxiderar) bildas det värme. När oljan väl har torkat kan den inte längre självantända och oljan ger t o m en flamskyddande verkan. Det produceras mest värme under de första timmarna. När oljan väl har torkat efter 24-36 timmar är det inte någon risk längre.

För att det ska börja brinna måste alla följande förutsättningar var uppfyllda:

  • Det måste vara en större mängd olja. Jag har försökt att få det till att brinna men aldrig lyckats. Men vid ett av testen hade jag trasor indränkta med en halv liter olja och det blev i alla fall rejält varmt.
  • Det måste tillföras tillräckligt med frisk luft så att oljan kan oxidera och bilda värme, men inte så mycket att det kyls för mycket ner.
  • Oljan måste ligga på ett sugande och luftgenomsläppligt material (sågspån, trasor) som ökar ytan och därmed exponeringen för syre.

I praktiken innebär det följande:

  • Lägger man oljan på en planka bildas allt för lite värme, och den värmen förs snabbt bort av den omgivande luften för det ens ska kunna bli varmt.
  • Samma gäller om man har man en indränkt trasa och breder ut den på gräsmattan eller hänger upp den till tork. Då torkar oljan och all värme förs bort av luften. Om man däremot skrynklar ihop den till en liten boll hållas värmen kvar och det kan gå illa.
  • Om några droppar olja kommer ner i trossbotten har det ingen betydelse. Är det däremot är en stor mängd kan det bli tillräckligt varmt. För att förhindra att det händer rekommenderar vi att man ALDRIG häller oljan direkt på golvet när man oljar utan att man häller oljan upp i ett fat och tar det därifrån med en pensel eller roller. Men skulle man välta burken rakt ner i en bred spricka och allt rinner ner så gäller det att hälla i vatten för kylning och att bevaka stället under de kommande 24 – 36 timmarna. Efter dessa timmarna har oljan torkat så mycket att värmeproduktionen alltmer avtar och det inte kan bli tillräckligt varm igen.

Vi har sålt golvolja i snart 20 år och det har hänt endast en enda gång att det har börjat brinna. Hos en större möbelproducent slängde de anställda alltid alla trasorna från dagens produktion i en container med sågspån och efter några år gick det till sist illa.
Att det har börjat brinna i en trossbotten har jag endast hört talas om ryktesvis av en golvläggare.

Det är viktigt att man tänker på riskerna med självantände olja och trasorna men om man är försiktigt kan det inte hända något.

”Författare Kristian Jensen, Färgriket AB
Besvarat på 8 juni, 2016 08:46
« Back to Previous Page