Måla golvet vitt?

« Back to Previous Page

Jag ska vitmåla ett trägolv och undrar om ni har någon färg som är lämplig för det? 

Jag har inte lagt in golvet än, så det kommer att vara nytt och obehandlat. Träslag har jag inte bestämt än men det lutar åt furu. Golvet ska ligga i både sovrum, hall och kök så det måste klara av fläckar utan att snabbt bli missfärgat, däremot tänker jag mig någon form av skydd innanför dörren. 

   Jag såg att ni har oljor som verkar bra men jag vill ha en heltäckande färg, ifall det går att hitta något som är bra för miljön och hälsan. Jag har läst något på ekobyggportalen om sol-silikatfärg men vet inte om det är något ni har eller något som skulle kunna fungera för ändamålet? 

”Författare Kundfraga
Frågat den 25 mars, 2015 09:52
”Kategori”: Golv
11050 ”visningar”

Vi har både pigmenterade oljor och hårdvaxoljor. Men vi har inte några färger som är så starka att man kan ge en täckande, tålig behandling.
Jag känner inte till sol-silikatfärgen och hittar inte på ekobyggportalen att den skulle fungera på trägolv.
När man utvecklar färger som ska vara heltäckande så får man alltid tänka på att själva pigmentet konkurrerar med bindemedlet (dvs den beståndsdel av färgen/oljan som ska ge färgen styrka och slittålighet). Ökar man andelen pigment så att färgen blir täckande så är det mindre plats till bindemedel och färgen blir svagare. Alternativ måste man applicera ett mycket tjockt lager av färgen för att den ska vara både täckande och tålig.
Vi anser inte att vår Oljefärg 840 är tillräcklig stark till ett golv även om bindemedlet är nästan samma som i oljorna.
Man kan måla ett golv med vår oljefärg men då får man räkna med att färgen slits bort med tiden på dem ställen där det händer mest och att man får fräscha upp dessa ställen då och då.

Om du önskar en viss, kraftig kulör vill jag rekommendera att du använder en pigmenterad olja (270 eller 295), behandlar ytan 2 gånger med den och skyddar det sedan med en opigmenterad slutbehandling för maximal tålighet (245 eller 290). Slutbehandlingen behövs inte i sovrum etc med vi rekommenderar det i kök och hall, och i vardagsrum om det händer mycket där.

”Författare Kristian Jensen, Färgriket AB
Besvarat på 25 mars, 2015 09:53
« Back to Previous Page