Frågor & Svar

Här finns svar på de vanligaste frågorna vi får. Frågorna och svaren är indelade i ”Inomhus”, ”Utomhus” och ”Allmänt om färg & olja” Hittar du inte svaret på din fråga? Skriv in din fråga här i sidofältet så svarar vi på den så fort vi kan! [button size=”medium” color=”green”]Inomhus:[/button]   [button size=”small” color=”silver”]Golv:[/button] [box] Golv – Vaxolja till ett ekgolv, har ni det?

Svar: Vi har olika oljor som kan användas till att behandla ett ekgolv.Jag antar att golvet är obehandlad. För icke-professionella är det lättast med 2 behandlingar med Golv- och Möbelolja 240 och en avslutande behandling med Slutbehandlingsolja 245. 240 innehåller olika oljor och träharts för att ge en stark impregnering och 245 innehåller mycket träharts och vax för att ge en vatten- och smutsavvisande slityta som är lätt att fräscha upp.För professionella användare har vi även Hårdvaxolja 290. Den bör arbetas in med en poleringsmaskin och det krävs viss vana.

[/box] [button size=”small” color=”silver”]Vägg:[/button] [box] Vägg – Om man vill ha en vit väggfärg, bör man köpa zink vit pigment eller kan man använda den som den är?

Svar: Väggfärgen är vit och har bra täckning. Pigment behöver du endast om du vill bryta till en annan kulör. Du hittar alla väggfärger här ->

[/box] [box] Vägg – Måla på gipsskivor? Är er vägg och takfärg en bra produkt till det? Eller rekommenderar ni något annat? Tror ni det behövs tre strykningar eftersom gips är ett sugande material? Passar ert spackel i skarvarna?

Svar: Gips är ett bra underlag för att måla med Vägg och Takfärg 660. Det ska grundas med Grund 620 (50 ml / m2). Åtgång 660: 300 ml/m2 för att få täckning vid 2 strykningar. Skarvar kan spacklas med Fin- & Strukturspackel 684. Åtgång: ca 100-200 g / lpm skarv.

[/box] [box] Vägg – Måla strukturväv i en trappuppgång som är målad med lila akrylfärg. Den vill vi ha vit. Är det vägg o takfärgen som blir bäst? 

Svar: Innan ni målar bör ni ”öppna” den befintliga plastfärgen genom att tvätta den med Målartvätt 950. Sedan kan den målas med antingen Vägg och Takfärg 660 (2 strykningar, 300 ml/m2) eller vilket blir fint på en befintlig strukturtapet Strukturfärg 685 (1 tjock strykning som kan rullas på och sedan slätas ut med en bred pensel, 500-600 ml/m2) och sedan en lasyr (Lasyrbindare 646 plus 4 delar vatten) i någon vacker kulör t ex 1-2 % majsgul 668-333 och sedan 4-5 % guldsatin 668-345. (Åtgång 646 ca 20 ml/m2 , 668 ca 1 ml/m2/%)

[/box] [box] Vägg – Vit oljefärg till pärlspont (åt det gråa hållet) som ska vara i ett badrum?

Svar: Vi har 2 olika vita oljefärger: Oljefärg 840 högblank och Oljefärg 820 sidenblank. Båda kan lätt brytas till grått.

[/box] [box] Vägg – Vi har en vitmålad mur med mycket grov yta bakom kaminen/kakelugnen som vi vill få att se ut som betong. Kan man helspackla den (med ert spackel) och så måla med er strukturfärg eller lerfärg? Har ni något pigment som ger en betong grå färg? Väggen blir utsatt för en del värme så allt måste tåla det.

Svar: Ja, spackla med Fin & Strukturspackel 684, sedan Grund 620 och sedan Strukturfärg 685 blir fint. Våra färger tål upp till 100 C utan problem. Vid högre temperatur håller de men kan gulna lite, vilket inte syns under en betong-lasyr.

[/box] [box] Vägg lerfärg- Måste jag förgrunda gips för att få ett bra resultat med lerfärg? Eller kan jag måla direkt på?

Svar: Det var en bra fråga. Lerfärg 655 används oftast om man vill utnyttja lerans förmåga att transportera vatten och fukt. Om man t ex har en befintlig lerklinad vägg och vill bevara dennes fuktregulerande egenskaper. Eller om man har fuktsamlingar i en del av rummet (t ex kondens i ett kallt hörn) och vill transportera fukten till varmare områden där de kan avdunsta. Man ska grunda gips för att utjämna dennes sugförmåga så att det blir ca samma som det omliggande underlaget. Om nu det omliggande underlaget också är mycket sugande (t ex lerklining) då behövs ingen grundning. Lerklining ska inte grundas alls för att behålla dennes andningsöppenhet. Istället ska leran fuktas innan man målar. Om underlaget inte är så sugande och inte så andningsöppen så är det lika bra att grunda gipsen så att det suger jämn när man målar och även glansen/mattheten blir jämn. Om du t o m har tänkt att lasera ovanpå lerfärgen (t ex med en lasyr utav Lasyrbindare 646 och pigment 668 utspädd 1:10 med vatten) då är det extra viktigt att ytan suger jämn och då ska gipsen grundas.

[/box] [button size=”small” color=”silver”]Möbler:[/button] [box]

Möbel – Tre obehandlade garderober i  trä som ska bli vita. Är era oljefärger bäst då? Eventuell grundfärg?  Svar: Obehandlat trä ska grundoljas med Grundolja 220, (80 ml/m2), gärna grundmålas tunt med Grundfärg 810 (60-80 ml/2), lätt mellanslipning, och sedan slutmålas med antingen Oljefärg 820 halvblank eller 840 högblank,  2 gånger (tillsammans 120 – 160 ml/m2). Hoppar man över 810 blir åtgången av 820/840 lite högre.

[/box] [box]

Möbel – Jag är ute efter en bets som färgsätter trä. Jag vill ha en gammal look på nytt trä (ett bord som ska stå inomhus), som ska vara i en brun ton. Jag ser att ni har bets, men förstår inte riktigt om jag ska välja kulör att färgsätta den med? Svar: Bets 600 är färglös. För att skapa kulör och effekter använder du Pigment 668 i en eller fler kulörer (t ex 320 svart, 332 pompejansk röd och 333 majsgul).
Vi har visserligen den Betsen men jag själv brukar använda Lasyrbindare 646 till samma ändamål och tycker att den fungerar bättre. Med 646 och 2-4 delar vatten kan du blanda en färglös bas som du sedan pigmenterar på samma sätt. 
Om du arbetar med t ex dessa tre pigment kan du skapa olika verklighetstrogna effekter av slitage och smuts på olika ställen på bordet. 332 och 333 ger kulören av nytt trä, blandar man in lite 320 blir det gammalt trä, lägger man i mera 320 blir det som smutsigt gammalt trä. 
För att långsamt arbeta dig fram till en verkningsfull effekt kan du arbeta genom att lägga lager på lager vilket ger djup och mera trovärdighet om t ex ett lager ”smuts” ligger ojämnt på en jämn yta av ”gammalt” trä. Här och var kan du skapa mekanisk slitage där ”nytt trä” tittar fram.
För att sedan skydda ytan (så ”slitaget” inte slits bort) kan du försegla ytan med antingen Slutbehandingsolja 245 eller Hårdvaxolja 290.  
När du lägger på ett lager bets brukar kulören blir ljusare när det torkar. När du sedan förseglar med 245 eller 290 blir kulören igen så som den var när utan var våt.

[/box] [box]

Möbel – Betsa köksbord till en mörkare nyans. Jag valde Ockra Rostbrun 668 för den såg ut att vara mörk nog. Jag betsade efter slipning men det blir ingen färgförändring över huvud taget. Har jag gjort fel ? Vad kan jag göra för att få bordet mörkare men ändå behålla trädets ådring? Svar: 668313 är ett förhållandevis svag pigment, som i det här tillfället inte avviker så mycket i kulören från underlaget. Om du vill att ytan blir mörkare är det faktiskt bäst du använder svart 668320 för att pigmentera betsen med t ex 10%. Du gjorde rätt att slipa. Så länge det finns olja i ytan kan betsen inte tränga in. I nästa steg arbetar du in den pigmenterade betsen med t ex en bomullstrasa. Det är viktigt att du inte lägger mera än vad ytan kan ta upp. All pigment som ligger på ytan riskerar att slitas bort med tiden när du använder bordet och det skymmer även för ådringen som du vill ha synligt. Du kan lägga betsen i flera lager om du låter ytan torka emellan. När ytan torkar blir den ljusare. Innan du tar bordet i bruk bör du olja ytan (med t ex Golv- och Möbelolja 240) och gärna en slutfinish (t ex med Slutbehandlinsgolja 245) så att bordet blir så tåligt att du kan torka av det, spilla rödvin etc utan att det blir fläckar eller pigmentet tvättas bort. För att få en idé om vilken kulör det blir när du oljar (för ytan blir mycket mörkare) kan du lägga på lite vatten. Oljan ger dock en lite varmare ton än vatten. Om du vill ha slutkulören kallare blanda in lite 668323 (ultramarin blå) eller varmare med 668332 (pompejansk röd). Alternativ för betsning och oljning, kan du också använda vår Golv- och Möbelolja Pigmenterad 240 eller Hårdvaxolja 295 . Fördelen är att du sparar arbetsmoment och hantering av olika produkter, nackdelen är att du inte har samma kontroll över slutkulören.

[/box] [box]

Möbel – Måla stor gammal byrå från Ikea i helträ i vitt, men den är det ett tunt lager med lack på. Vad passar bäst då? Svar: Rugga upp med sandpapper korn 50-80, sedan Målartvätt 950, sedan Grundfärg 810 och Oljefärg Sidenblank 820 eller Oljefärg blank 840.

[/box] [button size=”small” color=”silver”]Kök:[/button] [box]

Spisfärg – Är Strukturfärg 685 lämplig att använda på en spis? Det rör sig om en lätt murspis från Keddy där ytan är cement/betong. Ytan blir mycket varm så det är därför jag tvekar. Bör jag använda Grund 620 först, eller är det sämre när det handlar om en yta som blir varm? Svar: Strukturfärg 685 fungerar på spisen om den inte blir mycket varmare än 100 grader. Om man kan lägga handen på ytan är det under 50-60 grader. Om en droppe vatten avdunstar snabbt är det omkring 100 grader och om den börjar koka direkt då är det för varmt för väggfärgen (och antagligen även för betongen). Färgen tål i och för sig högre temperaturer (upp till 200 grader när den har torkat och härdat) men blir det för varmt så blir den gul/brun. Det ska grundas med Grund 620 om ytan är sugande.

[/box] [box] Bänkskiva – Vi ska sätta in en ekbänkskiva i köket som ska behandlas. Vi vill helst ha ett ekologiskt alternativ till Ikeas egen behandling eller Osmos vaxolja. Har ni något som ni rekommenderar för ett tåligt resultat? Och hur ofta ska behandlingen upprepas?

Svar: Den tåligaste behandlingen och den vi själv har på våra bänkskivor i köket är att ge ytan 2 behandlingar med Hårdvaxolja 290 och sedan vårda ytan med Växtsåpa 930 och då och då med Golv- och Möbelvård 920. Då är behovet att upprepa behandlingen mycket liten om man inte gör en djup skada, repa, brännmärke eller dylikt. De ställen som slits allra mest för att man kör fram och tillbaka med tunga saker som maskiner eller grytor kan man gnida in med lite 290 då och då när det verka behövas. Alla andra områden kräver som regel ingen upprepad behandling.

[/box] [box] Bänkskiva – Köpte er Hårdvaxolja 290 i våras till min bänkskiva. Jättebra resultat. Tyvärr glömde jag kvar en rostig kaffeburk på skivan och den gjorde avtryck. Hur tar jag enklast bort märket? Måste jag slipa om hela skivan?

Svar: När metaller av olika slag (järn, koppar, brons) ligger länge på ytan och det finns fukt så löser sig metall-joner, tränger in i ytan och i vissa fall reagerar med ämnen som finns i virket. Vax och träharts som finns i 290 och 245 kan till en viss grad minska att detta sker, men det går inte att förhindra. Jonerna kan ibland vandra mycket djupt i ytan och kan inte slipas bort. Som regel är mycket svarta fläckar och ringar ganska ytliga och medan sådana som är ljusare och ibland går mot grön mycket djupa (flera millimeter). Hur djupt fläckarna går beror på hur länge metallföremålet har legat på ytan. Om det är t ex en kniv eller eller ett lock som har legat där någon timme eller en ljusstake som har stått där flera månader. 
Man kan få bort fläckarna med oxalsyra eller Träförnyare 940.
Lägg på 940 på ytan och låt det verka i lång tid. 940 verkar igenom oljebehandlingen, dvs oljan behöver INTE slipas bort först. Om fläcken är ytlig kommer den att gå bort inom 10-30 minuter. Om den är djup kan det ta upp till flera timmar. Tillföra några droppar vatten då och då och blanda med t ex en gammal tandborste när vätskan börjar torka ut. 
Ytliga fläckar kan man få bort till 100%, mycket djupa fläckar till ca 90-95%, dvs man kan se att de fanns där när man vet var, men man tänker inte på det när man inte vet. Är det en gammal fläck kan ytan bli ljusare eftersom det omgivande virket har mörknat med tiden under inverkan av UV-ljuset medan det låg skyddat under fläcken. Denna ljushet kommer att försvinna med tiden. 
När fläcken är borta kan det vara en bra ide att slipa med mycket fint papper om ytan har blivit lite ruggig (vänta tills det har torkat några timmar innan du kollar) och sedan fräscha upp med 245 eller 290 genom att ta några droppar på en trasa och gnida in stället och lite runtomkring.

[/box] [box] Bänkskiva betong – Vi undrar om det går att använda ”OSMO Top Oil – Hårdvaxolja för bänkskivor” på en köksbänkskiva av betong som redan är ytbehandlad med 2 till 3 lager linoljevax? Linoljevax är från Allbäck. Vi behöver en yta som är hårdare och har mer glans.

Svar: Utifrån deras hemsida kan jag läsa ut att Allbäcks linoljevax består utav linolja och bivax. Bivax ger en ganska mjuk yta som har låg smältpunkt och därför låg tålighet mot t ex kokande vatten, te eller kaffe man kan råka spilla. Samtidigt som själva vaxet får vatten och andra ämnen att pärla av.Innan du lägger på en hårdvaxolja (som ger en mycket starkare yta) bör du försöka att ta bort vaxet, annars är det risk att hårdvaxoljan inte fäster.För att få bort vaxet kan du använda t ex Målarlut 950. Målarluten löser upp linoljan så att man kan borsta/tvätta bort vaxpartiklarna. Skölj sedan noggrant med vatten, luten är alkalisk och försvagar växtoljor. När ytan är helt torr igen kan du behandla den med Hårdvaxolja.Jag har inte testat Osmos hårdvaxoljor men har hört att de är nästan lika stark som vår Hårdvaxolja 290 fast att Osmo inte är lika konsekvent när det gäller urvalet av miljö- och hälsovänliga råvaror. Osmo redogör inte för hela innehållet men av säkerhetsdatabladet framgår att Osmos hårdvaxolja innehåller 2-butanonoxim som är ett ur hälsosynpunkt mycket tveksamt ämne (framkallar cancer och utlöser kontaktallergi) som används för att förhindra att oljan får skinn i burken. Vi använder inte den typen av ämnen och därför får våra oljor och oljefärger ibland skinn. Men hellre det.När ytan är fri från vax bör båda hårdvaxoljorna fästa och ge en starkare yta med högre glans och tålighet.[/box]

[box] Bänkskiva – Vi har en bänkskiva i betong i köket och blev tipsade att köpa hårdvax till betong från er. Har ni det?

Svar: Produkten du söker är Golv & möbelvax 310. Det räcker med den minsta burken, det går åt ca 20 ml/m2, så en liten burk på 175ml räcker till 7-8 m2.
Om du gjort skivan själv ska du tänka på att ytan ska vara behanlad med någon försegling t ex vattenglas plus kanske en hårdvaxolja, t ex Hårdvaxolja 290, innan man lägger på vaxet. Om du köpt skivan, hör med tillverkaren.

[/box] [box] Bänkskiva – Har köpt hårdvaxolja 290 till min ekbänkskiva. På burken står att man ska arbeta in oljan med grön rondell och senare polera med vit rondell. Vilken typ av rondell avses? Måste man arbeta in oljan maskinellt?

Svar: Du tar en trasa eller ScotchBrite och polerar in oljan. ScotchBrite är en svamp där det finns på ena sidan ett slags ruggigt, strävt, grovt filtaktigt material (nylon). Polerrondeller är utav samma material och finns i olika hårdheter. Vit är ganska mjuk och grön ganska sträv. Materialet pressar oljan in i ytan. Du behöver ingen maskin. Det går bra för hand om det endast är en liten yta. Och om du inte har rondeller eller ScotchBrite går det bra med en trasa.Lägg oljan på ytan och fördela den med viss tryck. När du är klar tar du antingen en torr pensel, vit ScotchBrite eller din trasa och jämna ut oljan som finns kvar på ytan så det blir helt jämnt i utseendet.Låt ytan torka, t ex över natt och polera den med en torr bomullstrasa nästa morgon. Ytan är så ofta en aning klibbig och klibbigheten försvinner under poleringen. Låt det sen torka ytterligare ett dygn innan du börjar använda ytan på allvar. Oljan behöver ca 1-2 veckor innan den har härdat och oljan har fått sin fulla styrka.

[/box] [hr] [button size=”medium” color=”green”]Utomhus:[/button] [box] Mögel på fasad – Jag har fått lite mögelfläckar på huset. Jag behöver er hjälp för att åtgärda det. Hur kan jag gå till väga?

Svar: Mögel är och förblir ett problem. Vill man helgardera sig måste man använda sig av mycket giftiga kemiska ämnen (fungicider, träskyddsmedel). LEINOS vill inte använda dessa. Det ämnet LEINOS använder nu fungerar till en viss grad och i många fall. Använder man naturfärg måste man acceptera att oljan liksom virket är naturmaterial som svamp kan etablera sig på och bryta ner. 
Under vissa förhållanden (ljus, luftfuktighet, fuktighet från växtlighet nära fasaden, skugga, vind etc) kan svamp etablera sig, vad man än gör. 

Infektionen av svamp kan ske inifrån brädorna för att virket redan var infekterad innan det sattes upp (vilket inte är ovanligt). Sätter man upp nya brädor och man har ett läge där man misstänker att svamp/mögel kan växa till är det enda som hjälper att impregnera med ett starkt kemisk medel innan man målar med grundolja och oljefärgen. 

Är ytan redan målad och svampen kommer senare är det bra om man agerar tidigt. LEINOS rekommenderar att gör en besiktning av ytan minst en gång per år. Ju längre tid som går jo djupare tränger myceliet in i ytan. Först genom färgen och sedan in i träet. Är man tillräckligt tidigt ute räcker det med att tvätta av ytan, i första linje med vatten och en borste. Att ytterligare tvätta och desinficera med alkohol (Mögel-Exx 960 eller T-Röd) dödar sporer och svamp och fördröjer återväxt. Har svampen etablerat sig ordentligt och grävt sig in i ytan måste man slipa och i värsta fall byta fasaden. 

I alla fall ska man tvätta ytan och, om svamp finns, desinficera ytan innan man målar om. Äldre färg ska tvättas med målarsoda så att den nya färgen kan fästa.

Vattenbaserade plastfärger har den fördelen att själva akrylen inte ger grogrund för svamp och mögel så länge ytan är intakt. UV, väder och vind, kan dock få färglagret att spricka. Vatten kan då tränga in och svamp kan etablera sig mycket snabbt bakom ytan, bryta ner virket och får färgen att lossna. Det enda som hjälper då är att byta fasaden. Under ogynnsamma förhållanden kan detta ske på ett enda år. 

Det finns giftiga kemiska fungicider att köpa i färghandeln som hjälper sådär bra. 

Det räcker antagligen att tvätta med vatten och borste och gå efter med alkohol. Måla om behöver du egentligen bara om ytan börjar blir så torr att nytt mögel får det allt lättare att sätta sig.

[/box] [box] Utemöbler – Vad rekommenderar ni för produkt till en utemöbelgrupp i Hårdträ. Det är troligen Akacia och behöver oljas in mycket enligt säljaren.  Vad skiljer era oljor från en träolja från tex Jysk eller färghandel?

Svar: Vår Utomhusolja 236 är baserad på olika växtoljor och trähartser som har kokats vid hög temperatur och utan luft för att skapa bindemedel som tål utomhusförhållanden bättre. Alla oljorna torkar inom några timmar vilket innebär att man får ett högt skydd nära ytan där virket behöver det mest, samt att oljorna stannar där. Många sämre oljor härdar dåligt och vandrar antingen in i ytan där de inte gör någon nytta eller slits bort. Lösningsmedlet vi använder har ingen lukt och är helt ofarlig. För att minska risken för svartmögel tillsätter vi ett mild, konventionellt anti-mögelmedel. 

Första gången man oljar brukar ytan suga ganska mycket men man bör inte lägga på mera än ca 120 ml/m2 även om ytan vill ha mycket mera. Eftersom oljorna sedan torkar ganska snabbt brukar åtgången vid andra behandlingen ligga kring 60-80 ml/m2. En tredje behandling krävs för det mesta inte.

Träytor som är utsatta för solen bör fräschas upp en gång per år. 

För att ge ett visst skydd mot solens UV finns Utomhusolja 236 även rött och brunt pigmenterad.

[/box] [box] Staket / Spaljé – Vi ska sätta upp ett staket/spalje med obehandlat trä. Undrar vad ni rekommenderar för behandling? Vill gärna ha effekten av olja vilket gör träet lite mörkare. Men undrar även vad ni rekommenderar för att ha så lite underhåll som möjligt.  Svar: De flesta träslagen (förutom tryckimpregnerad och kärnek) tål inte kontakt med jord. För den delen av staketet som är nere i marken har vi ingen behandling. För den delen som är ovan mark finns flera alternativ: 1) Grundolja utomhus 225 och sedan antingen Fasadfärg 850 för en täckande behandling eller Lasyrolja 260 för en behandling där träet syns igenom. Båda ska fräschas upp efter 8-10 år. 2) Utomhusolja 236 som finns färglös, rödtonad och bruntonad. Det är en olja och ska fräschas upp lite oftare: stående virke var andra till var tredje år, liggande virke gärna varje år. Å andra sidan går det mycket fortare att fräscha upp med en olja än med en lasyr eller täckande färg. 3) Staketfärg 110 är en mörkbrun, nästan svart pigmenterad olja som behöver fräschas upp var andra till var tredje år. 110 är fn beställningsvara och finns inte på vår hemsida. Staketfärg 110 finns endast i en 2,5 liters hink som kostar 180 kr. [/box] [box] Altan, Möbler,Staket & Spaljé – Hur länge kan virket hålla med era behandlingar? Använder mig av virke i Furu och Gran så jag är lite osäker på hur länge staketet kommer hålla. Har du någon erfarenhet av de träslagen i utomhusmiljö? Svar: Hur länge gran och furu håller utomhus beror dels på kvalitén, dels på behandling och dels på läget. Kärnfuru med mycket kåda kan hålla obehandlad t o m nergrävt i jorden i många årtionden. Liggande lösvuxet virke suger sig fullt med vatten och börjar ruttna/vittrar inom några månader. Virket kommer även att spricka fort när det växlar mellan att vara mycket torrt i solen och mycket vått i regn och när det fryser. Stående virke som kan torka av och till kan, även obehandlad, hålla i ett eller några årtionden men kommer att vittra i synnerhet mot söder mycket fort. Är virket oljat och fräschas oljan upp regelbundet kan både liggande och stående virke hålla hur lång tid som helst förutsatt att det inte finns stående vatten på virket eller att virket har kontakt med jorden. [/box] [hr] [button size=”medium” color=”green”]Allmänt om färg & olja:[/button] [box] Vad menas med ekologiska färger och oljor? Svar:  Med ”ekologisk” menar vi ”lämpligt till ekologisk byggande och boende”. Det innebär inte att råvarorna är ekologisk odlade, utan att alla råvaror är harmlösa, nedbrytbara, skonsamma mot miljön och människan under hela livscykeln samt ger ett sunt inomhusklimat. [/box] [box] Vad det är som gör Skonsam förtunning 222 ekologisk och hur skiljer den sig från andra alternativ? Det låter på produktbeskrivningen som att det är isoparaffinerna som framför allt gör förtunningen mer miljövänlig än andra alternativ. Stämmer detta och finns det också andra miljömässiga fördelar? Svar: Ekologisk är kanske inte rätta ordet när det gäller Förtunning 222 eftersom den består utav 100% isoparafiner som framställs ur råolja genom en process som kallas ”cracking”. Denna metod samt en enorm omsorg under produktionen leder till att slutprodukten blir mycket ren. Förtunning 222 innehåller – i skarp kontrast till många andra förtunningar som finns att köpa – mindre än 0,01% aromatiska VOC såsom bensen, toluol etc.. Isoparafiner är i sig helt harmlösa. Ånga tas inte upp genom lungvävnaden och förtunningen kan heller inte tas upp genom huden. Dricker man förtunningen bryts den ner i levern till harmlösa restprodukter och varken förtunningen eller nedbrytningsprodukterna kan skada ett foster. Förtunning som når blodet förmår inte att lösa det kroppsegna fettet som skyddar nerverna. Vad man inte för göra är att få flytande förtunning direkt i lungorna eftersom den då löser fettet i alveolarna vilket får dem att spricka. Förtunningen ska heller inte användas för ofta för att torka färg från huden, eftersom den även torkar ut huden. Rent teknisk är Förtunningen 222 ganska svag (vilket är just en av orsakerna till dennes harmlösa biologiska egenskaper), men kan lösa linolja och andra vegetabiliska oljor och lämpar sig därför perfekt till både penseltvätt och medium för att späda ut färger, utan att för den skull utsätta användaren för onödiga risker. Förtunning 222 avdunstar vid rumstemperatur cirka så långsamt som vatten vilket innebär att om man förvarar förtunningen i en hink (t ex för att tvätta penslar i) så avdunstar endast lite om man glömmer att stänger locket. När man har tvättat några penslar i Förtunningen kommer oljor att oxider och tillsammans med pigmentet lägger sig på hinkens botten. Efter några dagar blir Förtunningen helt klar igen och man kan hälla över den i en ny hink och endast slänga pigment- och oljerester. På så vis kan man använda Förtunningen om och om igen. Så även om utgångsråvaran råolja inte kan betraktas som ekologisk så är produkten Förtunning 222 ändå en av de mest harmlösa och ekonomiska och därför i förlängningen ekologiska förtunningar som finns. Vi är ganska stolta att det på de 15 år som vi har sålt Skonsam Förtunning 222 och de ca 15 som den såldes av Lemkes innan oss inte varit en enda kund som har hört av sig med besvär eller reaktioner pga Förtunningen. [/box] [box] Hur ekologisk/miljövänlig är er Spärrgrund 815? Är det typ samma obetänkliga innehåll som i Grund 620? Eller innehåller spärrgrunden betänkligt innehåll (enligt Ekobyggportalen) som koboltsalter etc.? Svar:  Kobolt används av LEINOS och många andra färgtillverkare som nästan oersättlig torkmedel i många oljebaserade produkter. Det är helt korrekt att klassa koboltsalter som betänkliga eftersom de är både allergiframkallande och mycket giftiga. 

LEINOS använder sig visserligen av kobolt, men inte som salt, utan inbunden i ett starkt organisk gitter som koboltkarboxylat. In denna form är kobolt inte längre giftig. Det är fortfarande lite allergiframkallande om man är känslig och får på sig flytande olja eller oljefärg. För icke-allergiska personer är det inte allergen. 

I torkad olja eller oljefärg blir koboltkarboxylatet fast inbunden och är varken giftig eller allergen, varken vid hudkontakt eller om man sväljer bitar av torkat färg (t ex från en inoljad skärbräda). Den torkade oljan/färgen kan inte smältas av kroppens matsmältningssystem.

Om man slipar en tidigare oljad eller målad yta och är allergisk ska man vara försiktig med dammet, men själva trädammet är i sig mycket skadlig så man bör bära mask oavsett om man har en koboltallergi eller ej. 

LEINOS håller just nu på att ställa om till en variant av torkmedel där kobolt är inbunden i ett polymer. I denna form är det inte giftig och har knappt någon allergen verkan även när oljan är flytande. Omställningen kommer att ske framöver och är inte helt lätt att genomföra, så det kommer att ta lite tid. 

Sammantaget kan man säga att personer med koboltallergi ska vara försiktiga med flytande, oljebaserade produkter, men kan problemlöst hantera oljade eller målade objekt där ytbehandlingen har torkat/härdat i minst 2 veckor. För personer utan allergi finns inga risker alls. [/box] [box] Vi vill få en mindre giftig inomhusmiljö. Om en vägg redan är målad med ”vanlig” färg, kan man då måla över denna med era produkter eller blir det fel att blanda? Gör det någon nytta om det ligger giftigare färger och spackel under? Svar:  Om ytan är målad med en vanlig akrylbaserad färg så avger den efterhand små mängder av olika ämnen som är mer eller mindre hälsofarliga (t ex hormonstörande mjukgörande ämnen).  Om du ändå ska måla om väggen och väljer att använda en emulsionsfärg istället, så har det tre fördelar: 1 Du lägger inte på fler otrevliga ämnen. 2 Du lägger ett skyddande skikt mellan dig och plasten som bromsar eller förhindrar att ämnen hamnar på fingrar, kläder, damm och i luften. 3 En emulsionsfärg laddas inte upp med statiskt elektricitet lika mycket som en plastfärg vilket dels ger ett behagligare inomhusklimat, dels gör att färgen inte blir like smutsig på ställen där den cirkulerar som t ex ovanför ett element, bakom tv:n etc. [/box] [box] Gulnar era oljefärger så som linoljefärg gör? Svar:  Oljefärgen gulnar fram för allt i mörker, dvs bakom en tavla eller en byrå. Där det finns ljus gulnar de endast lite. Våra väggfärger (660, 685, 655 etc) gulnar stort sett inget, även i mörker. [/box] [box] Hur tålig är färgen? Har ni någon behandling som gör strukturfärgen mer tålig, utan att göra den blank?  Svar:  Angående tåligheten på strukturfärg (och andra vattenbaserade vägg- och takfärger). Matta färger är alltid känsligare än blanka färger. Mattheten beror på att ytan är mycket ojämn och smuts får lättare att sätta sig fast. Jämför man våra matta väggfärger med en plastfärg av samma matthet så är det dock så att partiklar av t ex sot eller fett som svävar i luften fastnar mycket lättare på en plastfärg eftersom denna laddas upp statiskt när luften cirkulerar vilket våra färger inte gör, samt att plastfärger innehåller ganska klibbiga mjukgörare som drar till sig och binder smuts. Vad varken våra eller några andra matta väggfärger tål är att man stänker någon färgad eller fet vätska på dem eftersom vätskan tränger in, eller att man gnider t ex metall mot dem eftersom det relativt hårda pigmentet då fungerar som sandpapper och många metaller bildar mörka oxider. Är smutsen ytlig, såsom lite jord från smutsiga händer eller kläder, eller djur som går längs väggen, kan man torka av till viss del. Har smutsen trängt in djupare kommer man att gnida bort lite av själva färgen (om man gnider hårt). Har man målat vitt eller har kvar av originalkulören är det inget problem att måla på lite igen, bara man suddar ut kanterna. Våra väggfärger är inte ”porösa” utan lätt sugande och ”ånggenomsläpliga” dvs de kan andas. Att de är sugande kan minskas nästan ner till noll genom att lägga 1 eller 2 lager Lasyrbindare 646 utspädd 1:2 till1:4, med eller utan pigment. Glansen ökar lite gran. Detta ökar tåligheten både för mekanisk påfrestning och att vätskor inte tränger in. Då minskar även ånggenomsläpligheten gradvis. Så om man har problem med fukt och/eller mögel ska man sträva efter att hålla ytan så öppen som möjligt. Våra väggfärger är av typen oljeförstärkta limfärger och dessa behöver ca 14 dagar för att oljan har härdad och ger ytan full styrka. Så både 660 och 685 är ganska känsliga dem första dagarna och blir starkare efterhand. Tänk även på att de behöver frisk, ej stillastående luft för att torka. På vintern kan man använda en fläkt och låta dörren till rummet stå öppen. [/box] [box] Är de ”ekologiska” färgerna porösa?  Svar: Våra väggfärger är inte ”porösa” utan lätt sugande och ”ånggenomsläpliga” dvs de kan andas. Att de är sugande kan minskas nästan ner till noll genom att lägga 1 eller 2 lager Lasyrbindare 646 utspädd 1:2 till1:4, med eller utan pigment. Glansen ökar lite gran. Detta ökar tåligheten både för mekanisk påfrestning och att vätskor inte tränger in. Då minskar även ånggenomsläpligheten gradvis. Så om man har problem med fukt och/eller mögel ska man sträva efter att hålla ytan så öppen som möjligt. [/box]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =