Hur slipar man golvet?

Slipa

1 Rengör golvet noga och slipa sedan govet första gången med ett grovkornigt sandpapper exempelvis nr 40. Är golvet riktigt slitet kan du behöva använda ett grövre papper såsom nr 16.

2 Stanna inte upp för länge på samma plats med slipmaskinen. Då är risken att du slipar för djupt på det stället.

hörn

3 Kanterna kan du slipa med en en mindre maskin som kommer åt lättare. Där du inte kommer åt med den mindre maskinen använder du en sickel.

4 Under de följande slipningar använder du ett allt finare slippapper t ex 40, 60, 80, 100 och slutligen 120. På så vis tar du stegvis bort slipreporna från föregående slipningen. Är parketten fiskbensmönstrad är det viktigt att du kör maskinen diagonalt för att mönsterytan ska bli fin. Avsluta genom slipa med en polermaskin med ett slipgaller (även kallad slipnät) korn 100 eller 120 för att jämna ut alla sliprepor.

dammsuga

5 När sliparbetet är klart dammsuger du golvet mycket noga så att golvet blir riktigt rent inför kommande behandling.


När ska man slipa?

När man bör slipa golvet är beroende på vilken golvtyp som det gäller och hur mycket slitage det utsatts för. Har du ett äldre golv som det är tänkt att utföras någon form av grundbehandling på, ska slipning genomföras innan för att uppnå ett bra resultat. Ett mjukare träslag eller porösare material behöver oftast slipas med tätare intervaller. Det är även en bra idé att slipa innan du oljar om golvet – för om ytan är blank fäster inte oljan.

Vad gör man med socklarna?

När man slipar golv är det vanligast att sockeln sitter kvar, om den är i användbart skick. Vill man behandla golvlisterna, slipar man antingen dessa trärena eller beroende på material, ruggar ytan för att kunna måla om eller lacka. Uppstår det en glipa mellan golv och sockel kan man använda sig av en så kallad skugglist för att dölja mellanrummet.

Olika golvtyper

De vanligaste golv man slipar är massiva trägolv av olika slag. De lite hårdare träslagen ek, lönn, bok och ask har längre underhållsintervaller än de lite mjukare träslagen björk, al och furu. I dag finns också laminatgolv med lite tjockare ytlaminat som går att slipa. Betong har under dom senaste åren också blivit ett modernt alternativ, dessa går beroende på typ också bra att slipa, och kräver oftast inga specialmaskiner då det är ett poröst material. Stengolv som marmor eller sjösten slipas också, men är inte lika vanligt.

Dammfri slipning

I dag har de flesta firmor som slipar golv maskiner som arbetar i ett slutet system, vilket gör att kunden inte behöver städa hela sin bostad efter utfört arbete och att man kan vistas i anslutning till arbetsplatsen. Hyr man själv en golvslipningsmaskin är de nästan alltid utrustade med effektiva uppsamlarpåsar och filter. Lite mindre maskiner går oftast att koppla till en vanlig hushållsdammsugare eller grovdammsugare.