Lasera en hylla

Lasera en hylla. Ljus och tålig.

För att lasera en hylla utav råspont valde vi en blandning av 50% Väggfärg 600, 10% Lasyrbindare 646 och 40% vatten. Vi laserade hyllan en gång, lät den torka till nästa dag och oljade ovansidan av alla hyllplanen med Golv- och Möbelolja 240 101 extra vit. Man ser ingen skillnad i kulören, och hyllplanen är tåliga ifall något rinner ut.

Det gick åt ca 150 ml/m² av lasyren och ca 70 ml/m² olja. Om du vill räkna ut åtgång av färg för att lasera en hylla kan du ta mått på hyllplanen (t ex 60 * 80 cm eller 0,60 * 0,80, vilket är ca 0,5 m²), gånga med hur många hyllplan det är och gånga med 2 för ovan- och undersidan. Lägg till ca 10 – 20% för gavlarna.

Mätkanna i plast
Perfekt till att blanda en lasyr.

För att blanda lasyren tåg vi en genomskinlig mätkanna i plast, fyllde den till hälften med Väggfärg, la i ca 150 ml Lasyrbindare 646 och fyllde på med vatten. Blandade med en pinne. Det hela gick på en minut.

Lasera en hylla
Lasera en hylla med utspädd Väggfärg 660 och lite Lasyrbindare 646 för att göra lasyren tåligare.

Att lasera en hylla med denna lasyr luktar ingenting och barnen kan vara med eftersom det inte finns något giftigt i färgerna.

Olja hyllplanens ovansida
Vit olja på hyllplanen gör ytan tålig som den samtidigt behåller kulören.

Vi la på oljan så pass flödigt att det verkligen mättade virket, men så pass lite att det inte blev några glänsande ställen och vi slapp att torka bort överflödet.

Den färdiga hyllan.
Den färdiga hyllan. Ljus tålig och massor med plats.

Hyllan går hela vägen runt rummet och är väldig stadig. Den är byggd på plats utav råspont och 2 tum 2 regel. Hyllplanen är 60 cm djupa och 83 cm breda så det är plats till en halvpall på golvet. Ca 25 m² hyllplats. För att lasera en hylla av denna storlek går det åt ca 4 liter Väggfärg 660, 0,8 liter Lasyrbindare 646 och knapp 2 liter Olja 240 101.