Ta bort fläckar på trä

940Behöver du ta bort svarta fläckar efter metallföremål?

Om man lämnar metall (kniv, gryta etc) under längre tid på en yta framför allt ek (men även andra träslag med mycket garvsyra) kan det bildas svarta fläckar som är så djupa att de inte kan slipas bort. Metallfläckarna kan lösas upp med Träförnyare 940.

Exempel: Ta bort metallfläck från köksbänk i ek I exemplet har ett antal fläckar uppstått efter att en större mängd nybakat bröd stått på ett lätt rostigt ugnsgaller under natten. Tyngden av bröden tryckte ned gallret mot köksbänken och ett antal fula svarta fläckar uppstod. Köksbänken var sedan tidigare behandlad med Golv & Möbelolja 240 och Hårdvaxolja 290, dock ej uppfräschad på lång tid.

940 Steg för steg

 

1 Innan behandling, torka bara av ytan med en fuktig trasa och möjligen med lite Växtsåpa 930

2 Lägg på lite Träförnyare 940 på fläcken/fläckarna och fördela runt det då och då. Lägg på lite mera om det börjar torka in.

3 Vissa fläckar är ytliga och andra djupa. Beroende på detta kan det ta mellan några minuter och några timmar innan fläcken är borta. Ytliga fläckar försvinner helt, mycket djupa till ca 95%.

4 När fläcken är borta torka efter med en fuktig trasa.

5 Vanligen behöver ytan inte oljas efteråt. Men det är inte fel att fräscha upp/behandla med Slutbehandlingsolja 245 eller Hårdvaxolja 290 för att minska risken att det händer igen.

”Fläcken försvinner helt av sig själv!”


Träförnyare 940