Om Färgriket

Harmlös, ogiftig, naturfärg som förädlas med modern teknik till skonsam, ofarlig, naturliga ekologiska färger & oljor.

Folder3

 

 

 

 

 

 

 

 

– Håller det verkligen lika bra utan lösningsmedel, akrylat & gift? 

-Varför ska man välja ekologiska färger & oljor?

Färgriket AB är generalagent för LEINOS Naturfarben, Tysklands största producent av naturfärg.

Här förädlas traditionella råvaror med modern teknik till färger som är hållbara, lätta att använda och underbart vackra. Allt framtaget med största möjliga hänsyn till miljön och hälsan.

Det innebär inte att alla råvarorna är ekologisk odlade, utan att alla råvaror är giftfria, harmlösa, nedbrytbara, skonsamma mot miljön och människan och att de ger ett sunt inomhusklimat, väl lämpade till ekologiskt byggande och boende.

Våra färger laddas inte upp med statiskt elektricitet såsom en plastfärg vilket ger ett behagligare inomhusklimat.

– Alltsammans utan att det ska vara någon som helst fara för din hälsa och välmående.

– Är färgen och oljan testad?

Alla Färgrikets färger och oljor är hårt testade efter tuffa tyska krav. På varje etikett hittar man en fullständig lista på vad produkten faktiskt innehåller. Vår filosofi är att enbart använda ingredienser som är konstaterat ofarliga. Jämför man med de andra stora färgproducenterna på marknaden så är det nästintill omöjligt att få en inblick i vad färgen egentligen innehåller. De flesta utesluter bara ämnen som man vet är giftiga, men testerna är otillräckliga och många farliga ämnen slinker igenom.

– Varför ingen märkning?

Anledningen till detta är helt enkelt att kraven är så låga att en märkning är meningslös.

Svanen, Astma och Allergiförbundets märke och liknande kan nästan vem som helst få och det ser närmare sämre än bättre ut om vi har det på våra produkter. För att Astma och Allergiförbundet skall rekommendera en färg räcker det med att en allergisk person kan vistas i det nymålade rummet efter fyra veckor utan att få någon reaktion. Med våra produkter kan man oftast sova i rummet när färgen har torkat efter ett dygn eller så.

Istället för märkning ger vi våra kunder möjligheten att själv bedöma våra produkter genom att på varje etikett lista upp alla ämnen som ingår.

Köksmöbler

– För gravida och överkänsliga?

Våra färger innehåller inga ämnen som är skadliga varken för fostret eller det nyfödda barnet. Bindemedlen vi använder är olika växtoljor och vaxer. När de torkar kan de lukta lite linolja. Gravida kvinnor kan vara mycket känsliga för olika lukter, men ämnena är inte farliga.

Oljefärgerna innehåller isoparaffin som lösningsmedel. Det är inte giftigt eller farligt för fostret eller det nyfödda barnet. Det kan inte gå igenom placentabarriären och tas stort sett inte upp via lungorna om det finns i luften. Om man skulle svälja lite färg eller förtunning, bryts det ner till helt ofarliga ämnen precis som när vi bryter ner t ex olivolja.

Eftersom det går att arbeta med produkterna utan skyddsmask är de uppskattade av yrkesmän. Vårt lösningsmedel har testats ingående av Ingvar Hurtig på KTH i Stockholm. Det resulterade i att alla konsthögskolor rekommenderades att använda det eftersom det visade sig att det var skonsammast.

Många konstnärer som blivit överkänsliga mot lösningsmedel har kunnat återvända till sitt yrke när de börjat använda vårt lösningsmedel.

IMG_6985

Om det ligger giftigare färger och spackel under då?

Om ytan är målad med en vanlig akrylbaserad färg så avger den olika ämnen som är mer eller mindre hälsofarliga som t ex hormonstörande mjukgörande ämnen. Det bästa är så klart att ta bort gifterna. Men detta är inte alltid möjligt eller meningsfullt. Visserligen utgör många konventionella färger en belastning, men den är oftast inte så stor att den motiverar att man totalt tar bort den.

Målar du med ekologisk färg så lägger du inte på fler otrevliga ämnen. Du skapar ett skyddande skikt mellan dig och plasten som bromsar att ämnen hamnar på fingrar, kläder, damm och i luften.

Om det finns mycket giftiga ämnen i ytan (t ex Lindan eller DDT) har vi en schellackbaserad skyddsfärg man kan applicera innan man målar med en vägg- eller oljefärg.

Vi ser det som vår huvudsakliga uppgift är att informera marknaden om att det finns ett ekologiskt, miljövänligt alternativ till alla starka färger och lösningsmedel. Vi på Färgriket tror att de flesta inte är medvetna om hur stark belastningen från konventionella färger och lösningsmedel egentligen är som man målar sina hem med. I Sverige tillbringar vi ca 23 timmar om dagen inomhus. För några år sedan visade en undersökning att inomhusluften i många svenska hus var sämre än luften i Los Angeles.

Vi vill dra vårt strå till stacken för att se till att det svenska inomhusklimatet blir lika bra som klimatet ute i vår fina natur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + ett =