Projekt: Ta bort metallfläckar från ekskiva

Beskrivning av projektet:

Fläcken uppstod när vi slog in nybakat surdegsbröd i en fuktig kökshandduk och satte detta sura, varma och ångade paket på ett förkromat ugnsgaller för avkylning från kvällen till nästa morgon. Eftersom det var många bröd trycktes gallret ner mot köksbänken på vissa ställen som då blev svarta.

Ekskivan är tidigare behandlad med Golv & möbelolja 240 och Hårdvaxolja 290, fast det är ett tag sedan vi fräschat upp med 290 och vi använder bordet dagligen (till matlagningskurser, caféverksamhet etc). Innan vi började behandlingen med 940 torkade vi bara av ytan med en fuktig trasa med lite Växtsåpa 930. Tanken var att ta bort fläcken under dagen och sedan fräscha upp 290 på kvällen, men eftersom det fanns lite kvar av fläcken på kvällen så la jag bara på lite extra Träförnyare 940 och lite extra vatten på fläcken och lät det verka över natten.

Jag har tidigare tagit bort fläckar med ren oxalsyra med alltid haft problem att vattnet avdunstar så fort. Med Träförnyare 940 behövde jag inte vara där hela tiden. Jag bara la på och sedan fick det verka. Det fanns t o m en del kvar nästa morgon.

Vilka produkter har använts?

Träförnyare 940 och Hårdvaxolja 290


Så såg det ut
Så här såg det ut innan vi började behandlingen.
5 min
1) Träförnyare 940 påfört. Efter 5 min.
30 min
2) Efter 30 min.
1 tim
3) Efter 1 timme.
3 tim
4) Efter 3 timmar.
12 tim
5) Vi lät det ligga på över natten och verka. Efter 12 timmar såg det ut så här. Vi torkade bara av.
Här har vi torkat av och efterbehandlat med lite Hårdvaxolja 290. Klart och som nytt igen!
Här har vi torkat av och efterbehandlat med lite Hårdvaxolja 290. Klart och som nytt igen!

Så här gör man:

  1. Innan behandling, torka bara av ytan med en fuktig trasa och möjligen med lite Växtsåpa 930
  2. Lägg på lite Träförnyare 940 på fläcken/fläckarna och fördela runt det då och då. Lägg på lite mera om det börjar torka in.
  3. Vissa fläckar är ytliga och andra djupa. Beroende på detta kan det ta mellan några minuter och några timmar innan fläcken är borta. Ytliga fläckar försvinner helt, mycket djupa till ca 95%.
  4. När fläcken är borta torka efter med en fuktig trasa. Gnugga lite extra om det finns intorkade kristaller. Låt det sedan torka några timmar innan du går på med Hårdvaxolja 290 eller Slutbehandlingsolja 245.
  5. Vanligen behöver ytan inte oljas efteråt. Men det är inte fel att fräscha upp/behandla med Slutbehandlingsolja 245 eller Hårdvaxolja 290 för att minska risken att det händer igen.

De här produkterna användes i projektet:

Träförnyare 940 0,5l

Träförnyare 940 

Rengör och tar bort grånad och vittringar. Fungerar på både barr- och lövträdsvirke genom en kombination av ämnen från citrusfrukter, kokosfettsyra och naturidentisk oxalsyra. Tar även bort fläckar effektivt på till exempel köksbänkar.

Hårdvaxolja 290 

Grundering och slutbehandling av alla sugande underlag såsom trä, terrakotta, kakel, cementgolv och så vidare. Tar fram virkets naturliga struktur och underlagets kulör. Ger en sidenglänsande, vattenavvisande och tålig yta som gulnar minimalt.

Växtsåpa 930 2,5l

Växtsåpa 930 

Koncentrat för rengöring av golv, möbler, linoleum, naturlatex och läder. Speciellt bra lämpad till golv som behandlats med naturharts – oljor, vax eller lack.


Tidigare underlag:

Golv & möbelolja 240 2,5l

Golv & Möbelolja 240 

Oljebehandling för normalt eller starkt utsatta träytor inomhus, såsom golv, möbler, arbetsbänkar, kök, trappor mm av trä, kork eller porös sten. Kan slutbehandlas med 245 eller 290.