Vilken yta, vilken väggfärg och vilket pris?

Väggar & tak[box style=”rounded”]Det finns olika sätt att måla både träväggar och träpanel. Det första valet du måste göra är att välja mellan en vattenbaserad eller oljebaserad färg/lasyr.

En vattenbaserad färg eller lasyr är: • matt • billigare per m2 • känsligare och ger rummet en trevligare, mysigare känsla

En oljefärg eller oljelasyr är: • halv- eller högblank • kostar mer per m2 • tåligare och ger rummet en mer offentlig karaktär.[/box]

660[button link=”” size=”medium” color=”grey”]Vattenbaserade lösningar:[/button]
1) Täckande färg: 

Vägg och takfärg 660, grundad med Grund 620.Pris inkl grund och 2 strykningar: ca 35-40 kr/m2 beroende på kulör.

2) Laserande färg: 

Lasyrbindare 646, utspädd med vatten och pigmenterad med Pigment 668. Pris: ca 15-20 kr/m2 beroende på kulör.

 


 

[button link=”” size=”medium” color=”grey”]Oljebaserade lösningar:[/button]
1) Täckande färg: 

Oljefärg 840 högblank eller Oljefärg 820 sidanblank (finns i vit, svart och grått, samt mildare, ljusa brytningar). Ska grundas med Grundolja 220. Pris inkl grundning och 2 strykningar: ca 70 kr/m2.

2) Laserande färg: 

Halvmatt utan grundning: Lasyrolja 260 i valfri kulör en strykning. Pris ca 35 kr/m2. Blir mindre tålig.

Halvblank med grundning och 1-2 stykningar: Grundolja 220 + Lasyrolja 260 i valfri kulör. Pris inkl grund och 2 strykningar: ca 50-65 kr/m2 beroende på antal strykningar.

 


Alla färger kan visserligen sprutmålas men det är tveksamt om det blir bra. För att en laserande färg ska ge virket en vacker karaktär är det vanligen bäst att man rollar eller sprutar på färgen och sedan drar över med en pensel för att anpassa mönstret till virkets ådring. När man sprutar grundolja eller färg på råspånt är det en bra ide att dra över med en pensel för att trycka ner uppstickande fiber in i ytan som annars kan bli till vassa spetsar när färgen torkar och härdar.

[box style=”rounded”]815[button link=”” size=”medium” color=”green”]Tips![/button]

Ibland kan trävirke innehålla naturliga, vattenlösliga, brunaktiga färgämnen som löses upp när man målar med en vattenbaserad färg och ger genomslag. Det är vanligen inte synligt om man målar med en lasyr, men kan vara synligt om man målar med en vit täckande färg. Man kan åtgärda problemen på 2 sätt:

  1. isolera stället med t ex Spärrgrund 815 och måla sedan över eller
  2. tvätta ytan med vatten, dra sedan ut så mycket av färgämnen genom att lägga på vått läskpapper. Låt sedan ytan torka ordentligt och måla om i 3-4 tunna lager som man låter torka ordentligt emellan innan man slutmålar hela ytan.[/box]