Fin & Strukturspackel 684

60 kr230 kr

  • För att jämna väggar och tak inomhus.
  • För att fylla ut hål och sprickor samt fogar mellan gipsskivor.
  • För gestaltning på väggar och tak med Strukturspackel 630.

Åtgångsguide – Hur mycket behöver jag?

Nollställ
Artikelnr: 684 Kategorier: , ,

Beskrivning

Ladda ned bruksanvisning här: Bruksanvisning Fin och strukturspackel 684

Blandning:

Blandas två delar spackel och en del vatten. Då blir spacklet ca den konsistensen som degen till ett bröd. Hur mjukt man gör spacklet beror på vad man ska spackla. Ska man t ex bredspackla med en 50 cm spackelspade ska den inte vara för tjock, annars går det för tungt. Skruvhål ska spacklas med tjockare spackel annars blir det inte slätt utan gipsen kläms ut bakom spaden. Samma gäller hörn och skarvar. Man får testa sig fram. Var inte rädd att experimentera med en lite mängd i taget med olika mjukhetsgrader till olika områden.

Blandas bäst med en platt träpinne eller en vanlig matsked. Det ska kännas som när man knådar eller rör ihop degen till ett lite mjukare bröd. Man blandar spacklet en gång, låter den vila ett par minuter och blandar sedan en gång till.

När man sedan tar upp en portion från hinken och stryker den ett par gånger fram och tillbaka över en annan spackelspade blir den helt slät och alla bubblor försvinner.

Använd en våg vid blandning:

För att få snabbt rätt konsistens kan du använda en våg.
Här är några riktvärden:
Bredspackling:                          55 ml vatten / 100g Spackel
Skarvar och skruvhål:               50 ml vatten / 100g Spackel
Stora hål och förstärkningar:    45 ml vatten / 100g Spackel
Gör så här:
1. Sätt en blandningsskål på vågen, lägg i blandningsskeden och sätt vågen på noll.
2. Lägg i önskad mängd Spackel, läs av hur mycket det väger. (t ex 200g)
3. Sätt vågen på noll igen.
4. Multiplicera vikten med 0,55; 0,5 eller 0,45 beroende på vilken konsistens spacklet ska få.
(t ex 200 * 0,50 = 100 om du vill spackla en nyuppsatt gipsvägg)
5. Tillsätt vattnet (t ex 100g), Blanda. Klart. Samma resultat varje gång.
6. Om du tycker att Spacklet ska vara mera fast eller flytande till ditt projekt tillsätt mera Spackel eller vatten och notera hur mycket. Utifrån det kan du sedan blanda samma till nästa sats. Notera vilket blandningsförhållande som fungerade bäst för dig.
Hör gärna av dig till oss med dina erfarenheter.

SlipaBehöver man slipa?

Frågan om man behöver slipa kan inte besvaras med ett ja eller nej. Efter en 10-20 försök bör man kunna spackla över en skruv utan att lämna några grader. En liten klick spackel på mitten av spaden och sedan två snabba drag på tvären mot varandra, som en kryss. Det går bäst med en 10 cm Japanspackel.

SkarvremsaHur sätter man skarvremsor?

Först sätter man i skarvremsan, sedan fyller man på med lite för mycket spackel, sedan drar man bit för bit med en 20 cm spackelspade. När det blir så mycket spackel på spaden, att det trycks ut vid spadens kant, rensar man spaden och fortsätter. När skarven är nästan helt slät och fylld med rätt mängd spackel går man över en sista gång med ett mjukt lugnt drag. Det flesta ställen bör bli helt släta. Lite efterslipning kan behövas om man råkar rycka till, har någon smula i spacklet som spaden hoppar över el dyl. Blir det någon reva från löst papper eller gipssmulor låter man det torka och ta det snabbt nästa dag.

Lägger man skarvremsan i färsk spackel blir det i alla fall inte slätt första gången. Alternativt lägger man först ett tunt lager spackel, sedan remsan, och fyller sedan på.

Spackla-hörnHörn?

Hörn är svåra. I princip gör man på samma sätt som vid skarvar. Remsa, fylla, dra bort överskott, dra slät. Problemet är att man ska göra det från 2 håll och det sker lätt att man åker in i det man just gjorde. Bäst är man bara tar en sida, låter den torka till nästa dag och tar sedan den andra. Då har första sidan torkat och tål att man kör in i den, och man kan använda den som stöd. Har man tid kan man göra det i 3 steg. Första dagen ena sidan, andra dagen andra sidan, tredje dagen en snabb skrapning med sickla och man avslutar med att göra ett jämnt fint, lite rundad hörn (som blir både lättare att måla och att tapetsera) med en gummispackel.

SpackelspadeBredspackling?

Bredspackling måste man bygga upp. Först tar man en omgång där man gör det nästan klart, med eventuellt en mellanslipning eller en mellanskrapning med en sickla, går faktiskt snabbare och blir jämnare. Det är svårt att undvika att ett eller annat ställe blir för högt och det måste slipas ner. Svackor är lätta att fylla på med ett tunt lager.

GiraffslipStora ytor?

Ska man slipa mycket eller ofta för att man är hantverkare som bredspacklar mycket, kan man köpa en ”giraff”, en roterande slipmaskin som kan anslutas till dammsugare. Snabb, enkel, lätt och det dammar inte.

Om ni vill tjäna lite rabatt inför nästa köp, får ni gärna ta kort/dokumentera hur ni blandar spackel eller spacklar och lägga upp det på vår hemsida under ”projekt”:-)

Vår Fin- och Strukturspackel 684 innehåller finmalt naturgips, talkpulver och cellulosa. Inget annat, se innehållsdeklarationen i bruksanvisningen. Gipsspackel spricker generellt lättare än sandspackel och är hårdare. Å andra sidan sjunker den inte ihop när den torkar, förutsatt att man inte har blandat i för mycket vatten. Detta innebär att man oftast bara behöver spackla en gång. Är man duktig på att spackla så slipper man ofta även att slipa. Ytan blir även slätare och mera liknande en gipsskiva. Och målar man direkt på spacklet syns det mindre.

För att förhindra att spacklet spricker innehåller vårt spackel cellulosa och talkum, och enligt erfarenhet så klarar den sig mycket bra. Lägg en skarvremsa i skarven. Om huset rör på sig och det blir spänningar så utjämnas dessa av skarvremsan och risken minskas att spacklet och tapeten spricker. Via vår åtgångsguide, som finns som en flik under produkten, kan du få hjälp med att räkna ut hur mycket spackel och skarvremsa du kan behöva.

Rengöring av blandkärl och verktyg

Större mängder oanvänd uppblandat spackel ska INTE komma ner i avloppet. Härdar det där kan det proppa till rören.

Skrapa kärl och verktyg ganska så rena med en sked eller en spackelspade. Lägg spacklet på ett papper och släng i såporna. Det är varken giftig eller farlig på något sätt. Kan även slängas på komposten, där det gör varken nytta eller skada men belastar inte sophanteringen.

De små mängder spackel som är kvar och som fortfarande är mjuka kan du skölja av under rinnande kallt vatten. Om spacklet har härdat måste du skrapa bort det med någon disksvamp i rostfritt eller ScotchBrite. Även det går lättast under rinnande vatten eller med hjälp av lite vatten.

Det tar Spacklet ca 60-90 min att härda. Så alla kärl och verktyg ska rengöras direkt efter användning. Om jag blandar flera satser brukar jag även snabbt skölja av kärl och verktyg emellan för att undvika att jag får torkade bitar i det nya spacklet.

Mer information

Vikt Inte tillgänglig

Åtgångsguide